* FINE TING * HAGEN MIN * GAMMELT OG NYTT * SELVGJORT OG VELGJORT *

mandag 27. desember 2010

Lukt av sommer i desember


Jeg ønsker meg matlagings-genet i julepresang neste år! Jeg klarer jo ikke å få til skikkelig selskapsmat... Stakkars gjester sitter og later som om de koser seg med maten, men er nok ganske skuffa inni seg. Det hadde ihvertfall jeg vært om jeg gleda meg til deilig middag, men fikk harde poteter, saus med melsmak og tørt kjøtt. Om desserten heller ikke står til forventningene er det vel ikke så rart at det er lenge mellom hvert middagsselskap her i huset...



Nå har det seg slik at vi får gjester til middag i morgen igjen, og jeg kjenner angsten komme krypende. Jeg må finne på noe som er bænkers...
Karamellpudding gir jeg meg ikke på, så jeg prøver å lage en ny i kveld. Da skal jeg holde vakt ved stekeovnen!
Ellers tar jeg i mot safe oppskrifter med stor takk!




Bildene over viser lavendelposer fra et putetrekk som dessverre hadde sett sine beste dager etter lang og tro tjeneste. De er fylt med lavendel fra Kroatia. Store og kraftige planter som avgir deeeeilig duft i lang tid. (Noe annet enn mine pjuskete småttislavendler fra hagen (fælt så selvkritisk jeg er nå da, jeg elsker småttislavendlene mine, og sender varme tanker om at de må overleve denne grusomme fryse-vinteren)).

Uansett, posene er fine smågaver. Gi bort litt sommer i vinter lizzom ; )






La meg avslutte med årets familiejulegave. Endelig har jeg funnet lampa som jeg vil ha over spisebordet! Verner Panton sølvspiral er funnet verdig en plass over vårt slitte og skakke møblement. Litt av en kontrast egentlig, endelig no' flunka nytt i huset. Jeg syns det ble kjempekult. Kanskje jeg får til et skikkelig bilde av hele rommet en gang, men jeg lover ingen ting...

God fortsettelse på jula!



torsdag 23. desember 2010

juljuljuljuljuljuljuljul





Årets julekort, Vera og Julla ønsker GOD JUL!



Hallo i julestria! Jeg prøver etter beste evne å få huset på stell og kakene i boks, og er greit i rute med gavene. Det blir jul i år også, og jeg gleder meg : )

onsdag 8. desember 2010

Julestemning





Her følger en kort stemningsrapport fra nydelige vinterlige yberkoselige Gamlebyen. I helgen var det julemarked på torget slik jeg skrev om i forrige innlegg, og nærmere Skomakergata kan man vel ikke komme. Med lett snødryss og julesanger fra scenen var julestemningen komplett!

Min lille salgsbod blomstret nokså ensom på hjørnet borte ved gapestokken, og profitten var vel ikke så stor. Men jeg tror vi bidro med vår skjerv til julemagien : ) Og noen får unik keramikk i pakka si til jul. Spesielt de små hjertene faller i smak hos mange.










Må innrømme at jeg fikk litt følelsen av å "leke" butikk, og når jeg ser bildene i dag må jeg le. Stå ute i 13 minusgrader med x-antall lag med klær, det kreves litt kremmerblod da. Tror ikke jeg har nok av det... Men litt moro var det, lell!

onsdag 1. desember 2010

Knekkebrød på moten



Hei igjen i desember kulda! Det blir vel ikke en like jæ.... fimbulvinter som i fjor, eller? Må si at starten på den årstiden her ikke akkurat har vært lovende. Men vi har da pledd og peis : )

Det er deilige travle tider. Til helgen er det julemarked i Gamlebyen igjen. Og jeg skal gjenta suksessen som torvkone. Det gleruer jeg med veldig til. Gleder meg fordi det er så hyggelig å møte så mange koselige folk og få hyggelige tilbakemeldinger på arbeidene mine, men det kan bli en svært så kald fornøyelse også. Brrr!

Jeg registrerer at det er en farsott av hjemmestekte knekkebrød som raser over landet for tida. I allefall her blant mine bakende bekjente. Siden glykemisk indeks også er i vinden er disse knekkebrødene riktige i motebildet, knis.





Her er min smakfulle variant:

3 dl rugmel
3 dl havregryn
2 dl solsikkekjerner
2 dl sesamfrø
2 dl gresskarkjerner
1 ts salt
1 ts natron
7 dl vann

Dette dekker to stekeplater som skal i ovnen på 150 grader i 45 min. Luft ut et par ganger.
Så tørkes knekkebrøda videre i ovnen på 100 grader i ca 60 min, til de er helt tørre.

nam nam!

Cluet er å ha 12 dl tørt og 7 dl vått. Frø- og kornblandingen kan man jo variere etter som hva man liker best. Jeg velger å strø gresskarkjernene over deigen når den er lagt på stekebrettet slik at de ligger på overflaten (egentlig underflaten da, der man ikke har osten ; ))

Gjett hva dagens blessing er? Den er skikkelig materialistisk, men. Vi skal endelig få ny lampe over spisestua. Og det er ikke hvilken som helst lampe! *Glede glede* Snart er den i hus!



Alt godt til alle i dag på terskelen til desember!