* FINE TING * HAGEN MIN * GAMMELT OG NYTT * SELVGJORT OG VELGJORT *

fredag 18. juli 2008

Mere blomster!Nå er det kattostens tur til å blomstre i hagen. Det ville være urettferdig om ikke den også fikk et eget innlegg. Det er en gammel staude som finnes i hager med noen år på baken. Leste i Hagen for alle at den var på vei til å bli populær igjen. Kattost er lett å få til, både fra frø og ved rotdeling. Den er hardfør og vokser godt. Jeg lager nye planter hvert år og setter den som kantplanter i bedene.


Her er en fin link til masse opplysninger om nyttige vekster; Urtekilden. Det er her jeg har lånt den fine plansjen fra.


Kattost kalles også malva og den finnes i både hvit og rosa nyanser. Det finnes flere typer, apotekerkattost kan som navnet sier gjøre nytte for seg som medisin. Den roer betennelse og virker på slimhinnene i munn og svelg. Det er ganske fascinerende å lese om gamle medisinplanter, det virker som om det finnes en kur mot alt ute i naturen. Men om det virkelig er sånn, hvorfor benytter vi oss ikke mer av helende urter da? Mulig det bare var en skarve trøst før man fikk "skikkelig" medisin i form av syntetiske legemidler?


4 kommentarer:

Tove sa...

I tillegg til det du skriver så er den kjempefin også. Tror dette er en god ide til beddene mine. Og gammel plantemedesin er kjempespennende. Husker jeg leste masse om dette for mange år siden, må desverre si jeg ikke husker stort. Men spennende var/ er det. Det er bare synd jeg mangler grønne fingre, hvis ikke hadde nok hagen min også vært langt finere og ikke minst mer planlagt og overveid..:)

Ha en flott helg

klem

Synnøve sa...

Å så flott! Synes det er så morsomt å oppdage slike gamle stauder, har lyst til å fylle hagen med dem ;) Og så fin lavendel du har også, jeg kjøpte en stor en som jeg har i en sinkpotte, klipte av noen kvister her om dagen, for å tørke. Men det blir vel ikke nok til å fylle i en lavendelpose er jeg redd :/ (Har tenkt å sy noen slike etter hvert)

Og så bra at du fant opphenget til hageslangen! Det passet jo kjempegodt! Har lyst på en slik selv, ikke så fint det vi har... Ha en finfin helg! Synnøve :)

Moseplassen sa...

kattostene er flotte. Jeg er spesielt glad i moskuskattost, den er så vakker både i grøftekanter og i stauderabatt. (PS: bildene dine viser en moskuskattost og ikke en apotekerkattost)

Les Cotrions sa...

Marianne your flowers are stunning!!!
Congratulation!!!
Have a nice week!
Vale