* FINE TING * HAGEN MIN * GAMMELT OG NYTT * SELVGJORT OG VELGJORT *

onsdag 21. mai 2008

Selma Lagerløfs fantastiske Mårbacka

Jeg syns det har vært mye pjatt på bloggen min i det siste, her kommer litt info om noe av det jeg synes er fint her i verden. ( Jeg er jo lærer, men ikke-praktiserende for tida. Så jeg må dekke formidlingstrangen min på en måte :))

Her er altså fantastiske Mårbacka hvor den svenske forfatterinnen Selma Lagerløf (1858-1940)ble født og vokste opp. Eiendommen ligger i Varmland, midt i Sverige. Hovedbygningen på bildet stod ferdig i 1923 og er bygget i karolinsk herregårdsstil ifølge http://www.kolombus.fi/


Lagerløf bestemte i sitt testamente at Mårbacka skal være urørt og åpen for publikum. Så det er fritt fram å titte på det vakre interiøret og vandre i den flotte hagen.

Selma Lagerløf ble den første kvinnen som mottok Nobels litteraturpris i 1909. Hun har skrevet bøker som feks. Keiseren av Portugalien, Gøsta Berlings saga, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige og Jerusalem. Hun var en stor personlighet som har betydd mye for litteraturen, og som forbilde for kvinner som vil være selvstendige!


Forfatterinnen sitter i arbeidsrommet sitt på eiendommen hvor hun ble født. Hun kjøpte tilbake gården i 1907, og bodde der resten av sitt liv.

Så var det dette med pelargoniane da! Jeg har ikke funnet opprinnelsen til navnet Mårbackapelargon. Det er nemlig usikkerhet om denne sorten kommer herfra, eller har noe med salige Selma å gjøre. Om noen vet sikkert så fortell!

23.05.08 Bloggen Granne med Selma, forteller mer om mystikken rundt opphavet til Mårbackapelargonen. Hun har en kjempekoselig blogg, og bor i traktene rundt Mårbacka. (Det gjorde også en annen svensk forfatter, Gøran Tunstrøm, bøkene hans foregår i Sunne. Selma Lagerløf er til og med som rollefigur i en av romanene hans.)

Takk for opplysningen Lena!

I dette innlegget har jeg lånt bilder fra div. nettsteder.

7 kommentarer:

Den gode feen sa...

Eg fekk ein gong ein stikling av ein Mårbacka som skulle vere frå Selma Lagerlöf, så eg trur absolutt det er ein samanheng :) Mårbackaen min døde desverre, men heldigvis gav eg vekk ein stikling, og skal kreve ein tilbake :) Kjekt innlegg dette :) Gledar meg til å lese kommentarane frå dei som har meir peiling enn meg :)

silkepapir sa...

Vi kjøpte en stikling når vi var i Sunne i fjor sommer og besøkte Selma Lagerlöfs hjem. Den har vokst seg stor og fin i kjøkkenvinduet vårt, og minner meg stadig om turen. For et gårdsbruk! Hun hadde også en vakker have med alle mulige gamle stauder og blomster. Skulle gjerne fått med meg mer derfra, de burde hatt et lite gartneri der! En tur dit anbefales hvertfall:)

Karianne

Magny sa...

dette var interessant, og nyyyydelige pelargonia til slutt...
-synest slett ikke det er noe pjatt i din blogg!!
jeg har stor glede av vakre bilder, det gir energi...

Lena i et bæssmorhem sa...

Ble så glad da jeg fikk se Mårbacka på bloggen din :-) Var der på skoletur i første klasse, husker huset som digert, og veldig spennende inne på arbeidsrommet hennes da de fortalte at alle brevene hennes ikke skulle leses innen en viss tid hadde gått... Rart da jeg på radioen for noen år siden hørte at brevene var åpnet... den uvirkelige fremtiden laaaangt i det fjerne for en førsteklassing i 1982 var med ett der... I fjor sommer reiste vi på dagsutflukt til Mårbacka på bryllupsdagen vår. Syns det er fantastisk der, men rommene hadde på en måte krympet på disse 25 årene (herregud hvor gammel man har blitt når man kan huske et kvart århundre bakover... ;-) )...

Gå inn på grannemedselma.blogspot.com Hun har et innlegg om opprinnelsen til Mårbackapelargonien!

Dette ble laaangt, men jeg liker så godt både Selma, Mårbacka og Värmland :-)

Klem

Granne med Selma sa...

Tack! Så fint du skrivit om Selma! Och om min blogg! jag blir så kjempeglad för det:-))

Jag ska sätta mig och läsa din blogg nu. Vi verkar ha en del gemensamt - lärare i bakgrunden som vi har;-)
Klem i massor från mig!

Blått er flott sa...

Pelargonia er så vakkert! Husker jeg synes det var en skikkelig bestemor-blomst for noen år siden, men nå er det en av favorittene på terrassen!

Flotte bilder fra Gamlebyen, er selv fra traktene rundt der, og gleder meg til jeg skal på besøk i sommer :)

Whoopsi Daisy sa...

Hei på deg
Spennende og lese om Selma.
Jeg har en utfordring til deg på bloggen min.
Fortsatt god helg
Mvh
Whoopsi Daisy