* FINE TING * HAGEN MIN * GAMMELT OG NYTT * SELVGJORT OG VELGJORT *

torsdag 29. mai 2008

Takknemlighet


Tusen takk til Tove som har gitt meg denne hyggelige utmerkelsen. Det er så koselig å bli satt pris på! Tusen takk til alle som er innom og legger igjen go'e hilsner også, og hei! og takk til dere som er innom og leser uten å legge igjen spor : )




Jeg synes det er veldig trivelig å lage denne bloggen, og jeg synes det er moro å gjøre det så pent jeg kan når jeg legger ut innlegg. På den måten blir disse sidene en kreativ utfordring, og kreative utfordringer liker jeg! Det er derfor ekstra morsomt når andre titter inn og liker det også.



Supplerer med noen bilder fra hagen og sender awarden videre til Synnøves Lille Maison,
Et Bæssmorhem og Tante Mimmi.

Dere deler med dere av fine betraktninger på bloggene deres. Takk for det! Og takk til alle kreative bloggere som inspirerer og gleder meg.

Har sett mange takketaler fra div. awarder (Gullruten, Gullfisken, Oscar, Amanda, Emmy osv.) Syns jeg klarte meg bra nå?! ;-)

Syriner overloaded!


Det er jo bare å plukke, lukte og nyte syriner i disse dager. Tenk om buskene kunne blomstre hele sommeren... Snart er grenene visne og fulle av brune, tørre blomster. Derfor er det så bra med bilder, de holder seg godt i lang, lang tid.


Servert på fat med små violer som garnityr.

Deilig duft på nattbordet gjør det lettere å våkne!

Lukter sååå godt jo!

Vi har mange å ta av!



På peishylla.

ØNSKER ALLE EN DEILIG DAG!





tirsdag 27. mai 2008

To vesker i samme familie

Det er lenge siden jeg har vist noen kreative utvekster. Det blir mer hage og ute-på-tur-innslag nå i den lyse årstiden, naturlig nok. Men her er en eldre tova veske som har fått en lillesøster i matchende farger og pynt. Jeg liker godt bruntoner sammen med gammelrosa! Jeg har pleid å stryke på bilder på veskene jeg lager, men disse har ikke fått noen. Synes bånda er pynt nok.











Så vil jeg slå et slag for hvitt stakitt! Det er jeg som er arkitekten, snekkeren og maleren bak dette gjerdet, litt stolt av det. Her er det nymalt og fint : )

Kan legge til at vi har en nabo som er tuja-fan, og han skulle gjerne hatt denne muren av en buskvekst rundt hele eiendommen sin, men jeg har klart å holde på stakittgjerdet. Tuja er greit nok, men jeg syns ikke det passer i en gammel hage i gammel bebyggelse!

søndag 25. mai 2008

Stolthet og fordom, en slager!


Søstrene Bennet



Filmversonen av Jane Austens Stolthet og fordom ruller på TV3 akkurat nå. Jeg stemmer for denne versonen fra 2005 når det gjelder interiør og kostymer. Menneskene er litt svette og flate på håret, klærne har naturfarger og det er mye lin og bomull. Det er flott å se cottage-country-sjarm og fantastiske overdådige herskapshus dekorert i en litt sliten empire-estetikk. Jeg elsker kostymedrama!





Det glimter også til med litt lidenskap helt på tampen mellom Keira Knightley og Matthew Macfadyen som spiller Lizzie og Mr. Darcy


Når det kommer til Mr. Mark Darcy er derimot Colin Firth den kjekkeste mener jeg. Han spiller i miniserieutgaven fra 1995, og er herlig overlegen og fordomsfull før kjærligheten selvfølgeig vinner overtaket. Elizabeth Bennet (Jennifer Ehle) er litt for rolig, perfekt og snusfornuftig i denne innspillingen:









Jeg er blitt utfordret av Whoopsi Daisy:
Jeg velger å ikke svare så veldig alvorlig på disse spørsmåla, men heller være litt overflatisk og selvsentrert! ; )



Hvilke 3 navn går du under?
Mamma
Tante
Marianne
(Mannen min kaller meg Mare innimellom, og da er det hyggelig ment, men det klinger ikke helt bra i mine ører. Han er ikke norsk, og får vel ikke de samme assosiasjoner til ordet som meg…Mareritt jeg??!!)

Nevn 3 ting som skremmer deg:
Våkne med en edderkopp krypende over ansiktet midt på natten
Ta på sniler mens jeg luker i hagen
Våkne opp 1. september uten å ha fått bada eller sola meg i løpet av sommeren. (Det vil si redd for en reprise fra i fjor sommer)

Nevn 3 ting du helst/ofte har på deg:
Ralph Laurents Romance
Giftering
De faste hverdagsøredobbene i sølv og krystall (syvende år)

Nevn 3 sannheter om deg selv:
Ikke støv på hjernen, men jord under neglene
Klarer ikke å snakke høytidelig offentlig (det ble bare grin da jeg skulle takke for meg etter syv år på samme arbeidsplass)
En gang speider alltid speider!

Nevn 3 ting du gjerne vil ha:
To uker fri og tur/retur billett til New York (eller Chicago, eller San Fransico, eller Cape Town, eller Paris, eller Sydney eller…)
Fire meter inn på naboens gressplen, slik at vi kunne hatt sol fra morgen til kveld bak huset!
Min egen tidsmaskin (den tiden jeg brukte på å reise bakover i tiden skulle ikke gå på bekostning av nå-tiden. Tror også jeg skulle ønske jeg var usynlig under tidsreisene. Realistisk? Neppe ;-)).


Lar utfordringen gå videre til dem som føler seg kallet!

onsdag 21. mai 2008

Selma Lagerløfs fantastiske Mårbacka

Jeg syns det har vært mye pjatt på bloggen min i det siste, her kommer litt info om noe av det jeg synes er fint her i verden. ( Jeg er jo lærer, men ikke-praktiserende for tida. Så jeg må dekke formidlingstrangen min på en måte :))

Her er altså fantastiske Mårbacka hvor den svenske forfatterinnen Selma Lagerløf (1858-1940)ble født og vokste opp. Eiendommen ligger i Varmland, midt i Sverige. Hovedbygningen på bildet stod ferdig i 1923 og er bygget i karolinsk herregårdsstil ifølge http://www.kolombus.fi/






Lagerløf bestemte i sitt testamente at Mårbacka skal være urørt og åpen for publikum. Så det er fritt fram å titte på det vakre interiøret og vandre i den flotte hagen.





Selma Lagerløf ble den første kvinnen som mottok Nobels litteraturpris i 1909. Hun har skrevet bøker som feks. Keiseren av Portugalien, Gøsta Berlings saga, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige og Jerusalem. Hun var en stor personlighet som har betydd mye for litteraturen, og som forbilde for kvinner som vil være selvstendige!






Forfatterinnen sitter i arbeidsrommet sitt på eiendommen hvor hun ble født. Hun kjøpte tilbake gården i 1907, og bodde der resten av sitt liv.

Så var det dette med pelargoniane da! Jeg har ikke funnet opprinnelsen til navnet Mårbackapelargon. Det er nemlig usikkerhet om denne sorten kommer herfra, eller har noe med salige Selma å gjøre. Om noen vet sikkert så fortell!

23.05.08 Bloggen Granne med Selma, forteller mer om mystikken rundt opphavet til Mårbackapelargonen. Hun har en kjempekoselig blogg, og bor i traktene rundt Mårbacka. (Det gjorde også en annen svensk forfatter, Gøran Tunstrøm, bøkene hans foregår i Sunne. Selma Lagerløf er til og med som rollefigur i en av romanene hans.)

Takk for opplysningen Lena!

I dette innlegget har jeg lånt bilder fra div. nettsteder.

torsdag 15. mai 2008

Værbitt og rustent

Her i gården er ikke alltid saker og ting plettfrie, strøkne eller flunka nye. Tidens tann tygger jevnt og trutt på det som ligger framme. Noe får den "rette patina" som det jo heter, andre ting blir bare råttent...





Dobbel lykke? Gamle hestesko ligger vendt oppover sånn at ikke lykken renner ut. Har ikke funnet noen firkløver blant gjøkesyren, men den er nok der et sted!





I boksen under sådde jeg kattost i fjor. Den har stått ute hele vinteren og blitt mosegrønn, og nå spirer frøa også.



Jeg kan godt like shabby chic, men det er når chic'en forsvinner at det blir litt verre. Rett og slett bare shabby : )







GOD 17. MAI

fredag 9. mai 2008

Gamlebyen i Fredrikstad



Gamlebyen i Fredrikstad er verdt et besøk. Her er det mye som skjer, spesielt nå i sommerhalvåret. Det er mange koselige butikker her, og flere små spisesteder. I helgene er det er supert utemarked på torvet, et Mekka for dem som liker antikviteter og brukt. (Tror jeg bør komme tilbake med et eget innlegg herfra!) Her er en smakebit fra en kjempehyggelig interiørbutikk, Hos Bella. Her fins både nytt og brukt, stilen er feminin med en god toutch av empire!




Bla. klær fra Jeanne d'Arc, servise, såper med deilig lukt, lysekroner, speil, møbler og historiske tapeter.









Foruten hyggelige butikker, er Gamlebyen fin til piknik og rusleturer. Bydelen ligger idyllisk bak vollgraver og høye trær. Her er gammel arkitektur ( Fredrikstad ble grunnlagt i 1567) brostensbelagte gater og masse historie.



Kan jeg få jobb på turistbyrået nå tro? ;-)