* FINE TING * HAGEN MIN * GAMMELT OG NYTT * SELVGJORT OG VELGJORT *

torsdag 7. februar 2008

Edward Hopper, en favoritt

Her er Edward Hoppers kone avbildet på deres feriested på Cape Cod. Storbymotivene hans viser ensomme mennesker i interiørlandskap, men på fristedet ved sjøen maler han friere, her er det luft og sol. Ikke grelt elektrisk lys. Før han tok kunstutdannelse i Paris på 20-tallet jobbet Hopper som reklametegner, og parallelt med de ny-realistiske motivene som har gitt ham plass i kunsthistorien, malte han også mere populære motiver bla fra Cape Cod.

Office at night. Sjekk lyssettingenHoppers selvportrett fra 1930. Han framstår som en sympatisk mann syns jeg. Ikke mye bohem over hamNighthawks (1942) av Edward Hopper(1882-1968) et et av favorittkunstverkene mine. Det er et ganske kjent bilde, reprodusert på postere og omtolket av andre. Men selv om det er "godt brukt" synes jeg det har en dybde som gjør det så interessant. Vi kan lage egne historier rundt personene i motivet.
Spenningen føles mellom menneskene i melkebaren/ dineren. Hvem er de og hvor har de vært? Hvor skal de hen, kjenner de hverandre?

Jeg synes Nighthawks uttrykker stillhet og ro, men også en psykologisk uro. Det er hevdet at det viser storbymenneskenes ensomhet , og jeg er enig i det. Atmosfæren er veldig dempet, bare mannen bak disken kommer med en forsiktig bemerkning, han gjør jobben sin og klirrer kanskje med noe der bak.
Jeg synes kvinnen er interessant, jeg tror kanskje hun morer seg litt der hun sitter og plukker på fingeren sin. Eller kjeder hun vettet av seg? Er hun ikke interessert i sidemannen? Anstrenger han seg forgjeves, eller er hun glad for å ha noen og dele ensomheten med, få litt oppmerksomhet? Hva foregår ved hendene deres? Er de nær hverandre eller ikke? Og hvor er mannens venstre arm?? Det ligger en spenning her som jeg liker.
Grunnen til at dette maleriet er så vellykket mener jeg ligger i Hoppers utstuderte komposisjon av elementene. Linjene er perfekte og fargevalg og bruk av lys/skygge fremhever og skjuler.


4 kommentarer:

Ottilias Veranda sa...

Hej Marianne!
Jag gillar också tavlan fast den jag har sett mest är "parodin" på den med kända skådespelare som står inne i baren. Gillar att du tänker till om bilden!

Liisa

Synnøve sa...

Ja her kan man lage sine egne historier, man blir liksom litt hengende ved dette bildet. Kanskje du har lest Frode Gryttens siste bok? Han har tatt utgangspunkt i 10 av Hoppers bilder, og skrevet noveller ut fra dem. Den skal jeg skaffe meg :) (Anne Katt er 7 mnd gammel, så her er det full rulle hver dag, det blir sikkert gøy med en liten spretten pus i tillegg til den gamle :) Ha en fin helg! Synnøve

Annettenett sa...

Jeg har alltid likt dette bildet jeg også! Tror jeg såg det på en eller annen restaurantvegg for mange år siden. Elegant og stilig synes jeg det er.
Ønsker deg en fin helg!

Whoopsi Daisy sa...

Hei på deg
Takk for hilsener ;o)
Du skal ikke tenke på det, jeg ble veldig fornøyd med to hilsner jeg :o)
Nydelige blomsterløk bilder du har, tenke jeg skulle prøve å holde meg litt til, men nå vet jeg ikke lenger. Hmmm. Rekker vel å få tak i noen før skisyttingen starter :o)
God helg
Klem fra Whoopsi Daisy