* FINE TING * HAGEN MIN * GAMMELT OG NYTT * SELVGJORT OG VELGJORT *

onsdag 5. november 2008

Hils på Bjørn!

Skåla til Pus er tom, men ved siden av står ei bøtte som daglig fylles med organisk avfall fra husholdningen. Dette bærer jeg ut innimellom og mater Bjørn som står ute i Lysthuset i hagen.


Alle på Hageblogger har naturligvis egen varmkompost for lenge siden, men vi fikk endelig ut fingen'n nå på sensommeren.Jeg matet Bjørn og ventet spent i et par uker før komposteringsprosessen var i gang. Han står der så traust og stille, men inni magen hans jobber millioner av mikroorganismer med å bryte ned potetskrell og brødskalker til fin og næringsrik kompost! Temperaturen kan stige til ca 60 grader, et godt tegn på at ting skjer : )

I vår kommune får vi kjøpe kompostbinge til sterkt nedsatt pris, og strøbark kan vi hente gratis når vi vil! Dessuten får vi avslag i renoveringsavgiften fordi vi ikke kaster så mye søppel i søppeldunken. Et glimrende tilbud! Dessuten vinner jo miljøet, noe jeg ser på som en motivasjonsfaktor; Mindre vått avfall til søppelforbrenningsanlegget gir renere forbrenning (en gulrot tar ikke så fort fyr...) og flott mat til plantene i hagen vår. Jeg gleder meg til å se resultatene til sommern. Ser for meg solsikker til pipa og fete, fine sukkererter, klaser av roser og bugnende blomsterbed!
Lysthuset i hagen har ikke vært et spesielt lystig sted mens vi har bodd her, men kanskje olderfar og oldermor hadde det morsomt her inne? Navnet henger i alle fall igjen og nå er det KompostBjørn som står og kuler'n mellom popplene. Han er jo diskret i sin mørkegrønne farge, barkposen er dålig kamuflert hvis det ikke blir en skikkelig snøvinter!

Har du lyst til å starte dein egen varmkompost finnes all nødvendig informasjon på Grønn Hverdag sine sider. Det er ikke vanskelig, det krever ikke mye arbeid og det lukter ikke vondt verken ute eller inne : )Det går forbausende raskt å etablere nye, gode vaner. Oppfordrer alle til å kompostere og fortelle om det slik at flere begynner!

Halleluja! føles som en fin avslutning på dette innlegget : ) Ønsker alle søte bloggvenninner en smashing dag, takk for alle hyggelige kommentarer dere legger igjen!

7 kommentarer:

Ellen - Charmerende gjenbruk sa...

Kompost er viktig, jeg har selv en kompostbinge men er litt sløv med å bruke den, det går i rykk og napp.Det var fint å bli påminnet hvor bra dette er, både for miljøet, og for plantene.
Klem...Ellen

Anita sa...

Så bra tilbud fra kommunen din!! Sånt er det ikke her,, men vi har veldig vurdert og prøve fordet da! Moro med kompost syns jeg!! Ett veldig motiverende innlegg! Ha en flott uke fortsatt!

mali-mo sa...

Så flott! Vi har varmkompost på hytten, men har ikke kommet igang med det her hjemme ennå...men det blir!!! Takk for litt ny giv!

Anne på Moseplassen sa...

kompost er gøy! Det er veldig tilfredsstillende å trylle søppel til gull :D

Også har jeg barnslig glede av at det ikke blir noe søppel etter oss omtrent. Vi sorter nå også plast (som må leveres på søppelmottaket da oslo er ei miljøsinke) så har vi nå i løpet av en uke knapt en halv bærepose restavfall!

Gamlå sa...

Så kjekt å få hilse på Bjørn. Det hørtes ut som det er en god og varm kar!!

Så flink du er blitt, skulle ønske det var jeg som gjorde noe slik, men som du sier det blir fort en vane å gå ut til Bjørn med det!!

Ha en fin kveld

Lilla sa...

Hils Bjørn! Knakande kjekk kar altså, litt dårlig ånde innimellom bare... (eh he!)
Vi kan konkurere om de største ukker ertene til sommeren!
Er det noen som venter spent på tannfeen i kveld?

Synnøve sa...

Hei Bjørn! Hihi... :) Det var jammen smart, og så bra at dere får reduserte priser også! Vi burde hatt en slik her også, ingen tvil om det... Hvordan går det med lille snørrepus, blir han noe bedre? Ha en fin kveld :) Synnøve